Missljud från hjullager.

När ett hjullager håller på att gå sönder, så avger det ofta ett tjutande eller vinande missljud. Ljudet kommer att öka gradvis tills hjullagret går sönder helt. Prova att svänga bilen kraftigt t.ex åt höger. Om missljudet blir mer påtagligt vid denna manöver, så är det hjullagret på den motsatta sidan (vänster fram) som har gått sönder. Pröva även att svänga åt andra hållet. Är man osäker på om det är fram eller bak, vänster eller höger så bör man hissa upp bilen för fortsatt felsökning.

Tillverkningsfel på hjullager.

Hjullager är normalt konstruerade för att hålla hela fordonets livslängd, även om en en viss procent av lagren kan behöva bytas ut någon enstaka gång. Trots detta så är det inte ovanligt att man läser om kvalitétsproblem på vissa bilmodeller, där hjullagerna har gått sönder redan efter 4000-5000 mil. Om man har dubbel otur så har dessutom nybilsgarantin precis gått ut. Då får man hoppas på att verkstaden tar kostnaden för byte av hjullager på sitt Goodwill-konto. SKF har samlat in uppgifter om miljontalas lagerbyten och kommit fram till att hjullager håller normalt mellan 13 000 till 19 000 mil. Fel på hjullager kan även uppstå om verkstaden har använt felaktigt åtdragningsmoment, snedställning mellan hjullager och axel, samt åsamkat skador på hjullagret vid montering.

Trasigt hjullager på ny bil.

Om nybilsgarantin har gått ut och bilen inte är äldre än 3 år, så har man rätt att reklamera felet som ett tillverkningsfel. Då är det upp till dig att bevisa att felet fanns från början (så kallat ursprungsfel). Det går ibland att se i efterhand om ett hjullager har varit felmonterat. För högt åtdragningsmoment av kullagret kan medföra att t.ex att löpbanans yta förstörs. Senare kan även skalning förekomma i kullagret med stora spårmönster på löpbanan. Se Verkstadsguiden för SKF hjullager för bilder och mer information. Även om du har ett intyg från en bilverkstad som intygar att det är ett tillverkningsfel, så är det inte säkert att biltillverkaren accepterar det.

Reklamera hjullager.

Om du själv har bytt hjullager på din bil, så blir det tufffare att reklamera reservdelen. Bildelskejan kan ju alltid hävda att det beror på felaktig montering. Om felet uppdagas inom 6 månader, så ligger bevisbördan på dem. Därefter så är det konsumenten som måste bevisa att felet fanns från början (så kallat ursprungsfel). Enligt konsumentköplagen, så Köparen har tre år på sig att reklamera ett fel från dagen man fick tillgång till varan.

Fabrikat

Det finns en mängd olika tillverkare av kullager, som t.ex SKF, Schaeffler (FAG, INA), NSK, NTN, Timken, Bones, Seismic, Swiss och Biltin. Det mest kända märket är SKF, som ursprungligen var en förkortning för Svenska KullagerFabriken.

Källor.
Verkstadsguide för SKF hjullager

Sökord: hjulnav,framnav, hjullagersats, hjullager.

Tillverkningsfel.se

Tillverkningsfel.se är en webbsajt, som står på konsumentens sida mot biljättarna. Vi vill belysa biltillverkarens garantier och vanliga tillverkninsgfel på bilar och reservdelar. Reservation för typografiska fel, ändringar, fel och buggar.
©2018 Tillverkningsfel.se